Vařené vepřové koleno se zeleninou
Suroviny
- 500 g Zelí kysané
- 100 ml Olej slunečnicový
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.3 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 1 ks Křen
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vepřové koleno
- 5 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 10 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1196 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 94 g
- Sodík 151 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 979.5 mg
- Vláknina 18771.4 mg
- Vitamín A 18771.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 202.4 mg
- Vitamín E 12.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce s osolenou vložíme očištěné vepřové koleno. Přidáme k němu všechnu oškrábanou zeleninu: mrkev, petržel, celer a koření: celý pepř, bobkový list, nové koření a oloupaný stroužek česneku, který překrojíme na polovinu. Přisypeme kmín a vaříme dvě hodiny doměkka. Pak koleno vyjmeme z hrnce a naporcujeme.
-
2
Připravíme dresink. Tři stroužky česneku rozetřeme se solí, přidáme lžíci mleté sladké papriky, slunečnicový olej a půl lžičky kmínu. Smícháním vytvoříme česnekovo-paprikový dresink, jímž potřeme jednotlivé porce vařeného kolena.
-
3
Smícháme kysané zelí, nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a lehce pocukrujeme.
-
4
Zelný salát podáváme jako přílohu. Další přílohou bude křen s jablky.