Milánské brambory
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 1 g Pepř černý mletý
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Sýr Eidam cihla 40%
- 20 g Vaječný žloutek slepičí
- 150 g Tuk
- 3000 g Brambory
- 40 g Sůl
- 300 g Houby čerstvé
- 500 g Hovězí uzený jazyk
- 300 ml Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 41 g
- Sodík 1690 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 109.9 mg
- Draslík 1473.5 mg
- Vláknina 17888 mg
- Vitamín A 17888 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí uzený jazyk uvaříme doměkka, ve studené vodě zchladíme a oloupeme. Nakrájíme jej na malé kostičky.
-
2
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, překrájíme na poloviny a potom na plátky.
-
3
Pekáč vymažeme tukem, na dno rozložíme polovinu brambor, posypeme je uzeným jazykem, nakrájenými houbami podušenými na části tuku a na plátky nakrájenými rajčaty. Osolíme, opepříme a pokryjeme zbylými brambory.
-
4
Připravíme světlou zásmažku ze 2/3 másla a z prosáté mouky, zalijeme ji vývarem, rozšleháme a za stálého míchání vaříme na hustý bešamel.
-
5
Po zchladnutí bešamel osolíme, přidáme žloutek a rozetřeme po povrchu brambor. Pokrm ještě posypeme strouhaným sýrem, pokapeme máslem a zvolna v troubě zapečeme dorůžova.