Milánské brambory

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Rajčata
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 20 g Vaječný žloutek slepičí
  • 150 g Tuk
  • 3000 g Brambory
  • 40 g Sůl
  • 300 g Houby čerstvé
  • 500 g Hovězí uzený jazyk
  • 300 ml Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 637 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 1690 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 109.9 mg
  • Draslík 1473.5 mg
  • Vláknina 17888 mg
  • Vitamín A 17888 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí uzený jazyk uvaříme doměkka, ve studené vodě zchladíme a oloupeme. Nakrájíme jej na malé kostičky.

  • 2

    Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, překrájíme na poloviny a potom na plátky.

  • 3

    Pekáč vymažeme tukem, na dno rozložíme polovinu brambor, posypeme je uzeným jazykem, nakrájenými houbami podušenými na části tuku a na plátky nakrájenými rajčaty. Osolíme, opepříme a pokryjeme zbylými brambory.

  • 4

    Připravíme světlou zásmažku ze 2/3 másla a z prosáté mouky, zalijeme ji vývarem, rozšleháme a za stálého míchání vaříme na hustý bešamel.

  • 5

    Po zchladnutí bešamel osolíme, přidáme žloutek a rozetřeme po povrchu brambor. Pokrm ještě posypeme strouhaným sýrem, pokapeme máslem a zvolna v troubě zapečeme dorůžova.

Komentáře k receptu