Pošírované vejce v polévce

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Houby sušené
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Brambory
  • 50 g Kopr čerstvý
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 532 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1025 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 287.8 mg
  • Draslík 1230.3 mg
  • Vláknina 7857.5 mg
  • Vitamín A 7857.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozehřejeme v hrnci máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme hovězím vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Přidáme sušené houby, které jsme namočili předem do vody, a necháme vařit 40 minut. Přidáme smetanu, mléko a brambory nakrájené na kousky.

  • 2

    Uvaříme čtyři ztracená vejce (dáme vařit do kastrůlku vodu, vejce vyklepneme do naběračky s octem a poté pomalu nalijeme do horké vody. Vodu opatrně zamícháme, aby se bílek stačil rovnoměrně obalit kolem žloutku. Vaříme maximálně 3 minuty. Stáhneme z ohně a necháme dojít. Žloutek musí zůstat tekutý.), která zalijeme dochucenou polévkou, do které jsme dali nakonec kopr.

  • 3

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu