Pošírované vejce v polévce
Suroviny
- 100 g Houby sušené
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Brambory
- 50 g Kopr čerstvý
- 300 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 l Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1025 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 287.8 mg
- Draslík 1230.3 mg
- Vláknina 7857.5 mg
- Vitamín A 7857.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozehřejeme v hrnci máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme hovězím vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Přidáme sušené houby, které jsme namočili předem do vody, a necháme vařit 40 minut. Přidáme smetanu, mléko a brambory nakrájené na kousky.
-
2
Uvaříme čtyři ztracená vejce (dáme vařit do kastrůlku vodu, vejce vyklepneme do naběračky s octem a poté pomalu nalijeme do horké vody. Vodu opatrně zamícháme, aby se bílek stačil rovnoměrně obalit kolem žloutku. Vaříme maximálně 3 minuty. Stáhneme z ohně a necháme dojít. Žloutek musí zůstat tekutý.), která zalijeme dochucenou polévkou, do které jsme dali nakonec kopr.
-
3
Ihned podáváme.