Tapas s marinovanou cuketou a lilkem
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 ks Lilek
- 2 ks Cuketa
- 1 ks Citrony
- 1 ks Pomeranče
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 3 polévková lžíce Ocet bazalkový
- 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.84 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 104 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 6 g
- Sodík 383 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 1.7 mg
- Draslík 384.8 mg
- Vláknina 11650.3 mg
- Vitamín A 11650.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý lilek nakrájíme na plátky, osolíme je necháme 20 minut vypotit. Pak je propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat a oschnout. Malé cukety omyjeme a pokrájíme na plátky silné asi 4 mm. Ve větší teflonové pánvi postupně na rozpáleném oleji s máslem orestujeme lilek a cuketu z každé strany dozlatova. Restovaný lilek s cuketou osolíme, opepříme a i se šťávou dáme do mísy.
-
2
Omyjeme čerstvý tymián, kerblík, bazalku, vodu z bylinek setřepeme. Několik lístků kerblíků odložíme na ozdobu, ostatní bylinky drobně pokrájíme. Česnek utřeme.
-
3
Do misky dáme bylinkový ocet, drobně pokrájené bylinky, česnek, důkladně promícháme a zalijeme restovanou zeleninu. Znovu zlehka promícháme a necháme v chladu marinovat asi 2 hodiny. Pokud možno chemicky neošetřený citron s pomerančem důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na měsíčky.
-
4
Marinované plátky s cuketou ozdobně rozložíme na mísu, obložíme plátky citrónu s pomerančem, ozdobíme lístky kerblíku a servírujeme.