Stuttgartský ovocný chlebíček s ořechy a mandlemi
Suroviny
- 2 kostka Droždí
- 500 g Hrušky sušené
- 500 g Švestky sušené
- 500 g Fíky sušené
- 110 g Citronová kůra
- 110 g Pomerančová kůra
- 500 g Ořechy lískové
- 250 g Hrozinky
- 250 g Korintky
- 250 g Cukr třtinový
- 50 g Skořice mletá
- 50 g Mandle mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 1 hrst Ořechy vlašské
- 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1398 kcal
- Sacharidy 252 g
- Tuky 39 g
- Sodík 398 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 149 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1756.4 mg
- Vláknina 57526 mg
- Vitamín A 57526 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0.4 mg
- Vitamín C 37 mg
- Vitamín E 9.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené hrušky, fíky a švestky necháme namáčet ve vodě do druhého dne. Poté scedíme, necháme okapat, zachycenou tekutinu uchováme a ovoce nakrájíme.
-
2
1/4 l vyluhované vody ohřejeme, přidáme cukr, mouku a droždí, vypracujeme těsto a na teplém místě necháme vykynout. Mezitím sušené ovoce promícháme s rozpůlenými vlašskými ořechy, nasekanými mandlemi a celými lískovými ořechy, citonovou kůrou a kořením a postupně zapracujeme do těsta. Zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a znovu necháme vykynout.
-
3
Těsto rozdělíme na 6 dílů, vytvarujeme z něj bochníčky a zakryté necháme opět kynout několik hodin.
-
4
Bochníčky přemístíme na vymazaný plech a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme cca 45 minut. Ještě teplé chlebíčky potřeme tekutinou z namáčení, po vychladnutí nakrájíme a podáváme.