Grilovaný losos s holandskou omáčkou a chřestem
Suroviny
- 880 g Losos - filety
- 250 g Máslo čerstvé
- 400 g Chřest bílý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 71 g
- Sodík 361 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 559.6 mg
- Draslík 986.3 mg
- Vláknina 4494.3 mg
- Vitamín A 4494.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 73.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V keramické míse dobře promícháme 2 lžíce extra panenského olivového oleje se lžící citronové šťávy a špetkou pepře. Do nálevu vložíme 4 plátky lososa po 220 g a v chladu necháme marinovat 3-4 hodiny.
-
2
Grilovací plotnu nebo mřížku potřeme lehce olejem a gril rozpálíme. Marinované lososové plátky grilujeme 2-3 minuty z obou stran, až jsou dobře propečené.
-
3
Na omáčku připravíme 3 lžíce nasekaného kopru a 250 g rozehřátého másla. V malém kastrůlku pak smícháme 3 lžíce bílého vinného octa se 3 lžícemi vody, přidáme špetku soli, pepře a uvedeme do varu. Vaříme, dokud se neodpaří většina tekutiny, zůstat má jen asi 1 lžíce. Tu spolu se čtyřmi žloutky vlijeme do mixeru a mixujeme cca 1 minutu. Mixer necháme v chodu a přiléváme postupně teplé máslo a šleháme, až směs zhoustne. Přidáme 2 lžíce citronové šťávy, posekaný kopr, dosolíme a okořeníme ještě špetkou pepře, promícháme a uložíme do tepla.
-
4
Okrájíme svazek chřestu, zalijeme v misce vařící vodou a necháme v ní 2-3 minuty, až zbledne.
-
5
Porce lososa servírujeme přelité omáčkou, chřest podáváme jako přílohu.