Gratinované špagety s mangoldem a goudou
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 200 g Rajčata
- 400 g Mangold
- 350 g Špagety
- 100 g Gouda
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 0.27 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 568 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 19 g
- Sodík 427 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 12.9 mg
- Draslík 586.9 mg
- Vláknina 6570.8 mg
- Vitamín A 6570.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.1 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špagety uvaříme al dente v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat.
-
2
Mangold opláchneme, osušíme a listy natrháme na větší kousky. Cherry rajčátka omyjeme, otrháme ze stonků a nakrájíme napůl. Česnek a cibuli oloupeme a obojí nakrájíme nadrobno. Goudu pomocí struhadla nastrouháme nahrubo.
-
3
Předehřejeme troubu na 200 ºC (horkovzdušnou troubu na 18 ºC). Připravíme pánev, na které rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a osmahneme do sklovita. Na pánev přidáme mangold a spaříme ho. Poté přimícháme rajčata a za občasného míchání osmažíme. Zeleninu dochutíme solí, pepřem, jehličkami rozmarýnu a tymiánem.
-
4
Uvařené špagety promícháme se zeleninou a přidáme sýr. Zápékací mísu vymažeme olejem a naplníme ji směsí špaget a zeleniny. Nakonec vše posypeme vločkami másla a dáme asi na 20 minut zapéct. Po zapečení vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a ihned podáváme.