Lívance s lososem
Suroviny
- 400 g Losos uzený
- 40 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pohanková
- 350 g Smetana 33% (šlehačka)
- 20 g Kopr čerstvý
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Mléko plnotučné
- 0.04 dl Olej slunečnicový
- 1 dl Mléko kysané acidofilo 1%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 960 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 48 g
- Sodík 185 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 241.6 mg
- Draslík 889.1 mg
- Vláknina 2753 mg
- Vitamín A 2753 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 324.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo na pánvičce roztopíme a necháme trochu vychladnout. Smetanu vylijeme do misky, vyšleháme spolu s vymačkanou pomerančovou šťávou a jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou na hustou a pevnou šlehačku. Do dalšího použití šlehačku udržujeme v lednici.
-
2
Do misky prosejeme mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, rozklepneme celé vejce, vylijeme sladké a kysané mléko, nakonec připravené máslo a směs vyšleháme na hladké těsto, které dáme na 5 minut odpočinout.
-
3
Lívancovou pánev mírně potřeme olejem, dostatečně zahřejeme a lžící přeložíme připravené těsto na rozpálený olej, opečeme z jedné strany, potom otočíme a lívance opečeme z druhé strany dorůžova. Pečení opakujeme do skončení těsta.
-
4
Lívance pokládáme na mělké talíře, na každý položíme lžíci ochucenou šlehačku, a plátky lososa, porce ozdobíme nasekaným koprem a podáváme.