Mleté hovězí maso zapečené se špagetami
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 500 g Hovězí maso mleté
- 500 g Špagety
- 3 ks Cibule
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 l Voda pitná
- 0.5 dl Olej olivový
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Tuk
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 751 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 34 g
- Sodík 236 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 90.8 mg
- Draslík 372.8 mg
- Vláknina 1747.3 mg
- Vitamín A 1747.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody, pak je scedíme přes síto a necháme okapat.
-
2
Připravíme si bešamelovou omáčku. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce másla, vmícháme 4 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme ji 1 dl hovězího vývaru a vše rozšleháme, přidáme muškátový oříšek, osolíme a vaříme 15 minut. Pak přilijeme 1 dl smetany, promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
-
3
Cibule oloupeme a nakrájíme najemno, v míse smícháme s mletým masem a rajčatovým protlakem, opepříme a osolíme.
-
4
V pánvi rozehřejeme olej a masovou směs na něm smažíme tak dlouho, až se odpaří všechna tekutina.
-
5
Do tukem vymazané žáruvzdorné zapékací mísy vložíme uvařené špagety, zalijeme je částí bešamelové omáčky a dáme vrstvu masa z pánve. Přilijeme zbývající bešamel a posypeme nastrouhaným sýrem.
-
6
Mísu vložíme do předehřáté trouby a 30 minut zapékáme.