Jehněčí kotlety na pastinákovém pyré s ovíněnými brambory

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Jehněčí kotlety
  • 125 g Smetana sladká 12%
  • 500 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Hořčice
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 8 ks Brambory
  • 4 ks Pastinák
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Hřebíček
  • 6 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.75 l Víno červené
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 731 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 438 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 69.3 mg
  • Draslík 1238.2 mg
  • Vláknina 28454.1 mg
  • Vitamín A 28454.1 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a jemně nasekáme. V pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a za stálého míchání v něm opečeme brambory. Přidáme česnek, krátce opečeme a zalijeme červeným vínem. Přidáme bobkový list, hřebíčky, skořici, špetku soli a pepře a zakryté necháme při mírné teplotě 15 - 20 minut vařit. Vyndáme bobkový list a hřebíčky a dochutíme solí.

  • 2

    Pastináky oloupeme, nakrájíme na plátky, povaříme v osolené vodě do změknutí a slijeme (1 šálek vody zachytíme a dáme stranou). Pastináky tyčovým mixérem umixujeme na pyré. K pyré přidáme smetanu, máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. Naředíme vodou slitou z pastináku.

  • 3

    Opláchneme pažitku a nakrájíme ji nadrobno. Jehněčí kotlety krátce opláchneme studenou vodou a osušíme.

  • 4

    V pánvi rozehřejeme zbylý olivový olej a prudce v něm osmahneme kotlety (po každé straně stačí 2 - 3 minuty). Osolíme, opepříme, zabalíme do alobalu a krátce necháme odpočívat.

  • 5

    Na předehřáté talíře rozdělíme pastinákové pyré, na pyré dáme jehněčí kotlety, posypeme pažitkou a podáváme s brambory.

Komentáře k receptu