Jehněčí kotlety na pastinákovém pyré s ovíněnými brambory
Suroviny
- 400 g Jehněčí kotlety
- 125 g Smetana sladká 12%
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 8 ks Brambory
- 4 ks Pastinák
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Hřebíček
- 6 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Skořice mletá
- 3 stroužek Česnek
- 0.75 l Víno červené
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 731 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 28 g
- Sodík 438 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 69.3 mg
- Draslík 1238.2 mg
- Vláknina 28454.1 mg
- Vitamín A 28454.1 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a jemně nasekáme. V pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a za stálého míchání v něm opečeme brambory. Přidáme česnek, krátce opečeme a zalijeme červeným vínem. Přidáme bobkový list, hřebíčky, skořici, špetku soli a pepře a zakryté necháme při mírné teplotě 15 - 20 minut vařit. Vyndáme bobkový list a hřebíčky a dochutíme solí.
-
2
Pastináky oloupeme, nakrájíme na plátky, povaříme v osolené vodě do změknutí a slijeme (1 šálek vody zachytíme a dáme stranou). Pastináky tyčovým mixérem umixujeme na pyré. K pyré přidáme smetanu, máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. Naředíme vodou slitou z pastináku.
-
3
Opláchneme pažitku a nakrájíme ji nadrobno. Jehněčí kotlety krátce opláchneme studenou vodou a osušíme.
-
4
V pánvi rozehřejeme zbylý olivový olej a prudce v něm osmahneme kotlety (po každé straně stačí 2 - 3 minuty). Osolíme, opepříme, zabalíme do alobalu a krátce necháme odpočívat.
-
5
Na předehřáté talíře rozdělíme pastinákové pyré, na pyré dáme jehněčí kotlety, posypeme pažitkou a podáváme s brambory.