Srnčí guláš s celerem a jablky
Suroviny
- 600 g Brambory vařené
- 150 g Celer bulvový
- 500 g Cibule
- 150 g Jablka
- 10 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 2 g Bobkový list
- 5 g Jalovec
- 2 g Kmín drcený
- 20 g Paprika mletá sladká
- 120 g Olej rostlinný
- 900 g Srnčí plec
- 80 g Protlak rajčatový
- 30 g Jíška hotová tmavá
- 1500 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1001 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 169.5 mg
- Draslík 1103.2 mg
- Vláknina 11587 mg
- Vitamín A 11587 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí plec vykostíme, odblaníme a nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, celer očistíme, jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a spolu s celerem nastrouháme nahrubo.
-
2
V hrnci rozpálíme polovinu oleje, přidáme dvě třetiny cibule, osmahneme, přidáme maso, kosti z vykošťování, orestujeme. Osolíme, opepříme, zasypeme mletou paprikou, okořeníme kmínem, jalovcem, bobkovým listem, rajčatovým protlakem, podlijeme troškou vody a dusíme téměř do měkka. Mezitím si vedle v pánvi rozpálíme zbytek oleje, přisypeme celer s jablky a osmahneme. Přilijeme do guláše, dolijeme vodu, zahustíme jíškou a dodusíme.
-
3
Před podáváním vyndáme celé koření, kosti a podáváme s vařeným bramborem. Porce guláše posypeme zbytkem cibule.