Špízy z mletého vepřového masa se salsou z artyčoků
Suroviny
- 60 g Chléb konzumní
- 500 g Vepřové maso mleté
- 185 g Artyčoky sterilované
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 491 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 31 g
- Sodík 322 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 151.3 mg
- Draslík 826 mg
- Vláknina 11942.6 mg
- Vitamín A 11942.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Včerejší chleba nastrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na jemno, česnek utřeme se solí a oregano nasekáme nadrobno.
-
2
Do mletého vepřového masa přidáme vejce a smícháme se strouhankou, 1 cibulí, utřeným česnekem, lžící oregána, kmínem a chilli kořením. Dobře prohněteme a lžící vytvoříme 16 kuliček. Ty narovnáme na talíř, přikryjeme a dáme do ledničky na 30 minut odpočinout.
-
3
Gril předehřejeme na střední teplotu. Špejle lehce potřeme olejem, na každou špejli napíchneme 4 masové kuličky. Položíme je na rošt a za pravidelného obracení grilujeme 8 minut.
-
4
Artyčoková srdíčka a rajčata nakrájíme na kousky. V pánvi s rozehřátým olejem necháme zezlátnout druhou rozkrájenou cibuli, přidáme artyčoky, rajčata, rajčatový protlak, a druhou polovinu nasekaného oregána. Za stálého míchání vaříme na středním ohni 3 - 4 minuty, dokud se vše pořádně neprohřeje.
-
5
Špízy podáváme se salsou.