Smažené rýžové nudle s krevetami a sójovými klíčky
Suroviny
- 50 g Ořechy burské pražené
- 50 g Sýr sójový - Tofu
- 350 g Nudle rýžové
- 225 g Sójové výhonky
- 115 g Pažitka česneková
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Chilli papričky - vločky
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Limetka
- 16 ks Krevety tygří
- 0.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Ředkev
- 1 polévková lžíce Česnek
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Tamarindová pasta
- 1 polévková lžíce Krevety sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 595 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 19 g
- Sodík 452 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 88 g
- Cholesterol 140.2 mg
- Draslík 492.5 mg
- Vláknina 8808.8 mg
- Vitamín A 8808.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Syrové krevety oloupeme, ocásky ponecháme, hřbety nařízneme špičkou nože a vyjmeme střívka. Rýžové nudle vložíme do mísy a necháme 20-30 minut namáčet v horké vodě. Poté scedíme a odložíme.
-
2
Ve woku rozpálíme lžíci oleje a za stálého míchání na něm dozlatova orestujeme nadrobno nasekaný česnek. Přidáme krevety a restujeme 1-2 minuty dorůžova. Obojí vyjmeme a uchováme teplé. V pánvi rozpálíme další lžíci oleje, vlijeme rozšlehaná vejce, rozprostřeme do tenké vrstvy a jakmile začnou tuhnout, zamícháme, vyjmeme a odložíme ke krevetám.
-
3
Rozehřejeme zbytek oleje, přidáme sušené krevety, nakládanou bílou ředkev, na kostičky nakrájené a osmažené tofu a chilli vločky. Suroviny promísíme, vložíme nudle a za stálého míchání restujeme cca 5 minut.
-
4
Poté přisypeme na kousky pokrájenou česnekovou pažitku, polovinu sójových klíčků, cukr a polovinu pomletých oříšků. Dochutíme sójovou omáčkou, rybí omáčkou a tamarindovou pastou rozmíchanou v trošce horké vody. Promícháme a krátce prohřejeme.
-
5
Na závěr do směsi přidáme připravené krevety s vejci, rozdělíme na talíře, posypeme zbytkem sójových klíčků, arašídů, dozdobíme nasekanou natí koriandru, doplníme plátky limetky a ihned podáváme.