Slavnostní roláda z vepřové kýty
Suroviny
- 125 g Meruňky sušené
- 180 g Strouhanka
- 60 g Oříšky makadamové
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
- 3 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Pomerančová kůra
- 1.5 kg Vepřová kýta
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 40 g
- Sodík 308 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 131.6 mg
- Draslík 883.9 mg
- Vláknina 5416.5 mg
- Vitamín A 5416.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na nádivku nachystáme opláchnuté sušené meruňky a makadamové oříšky, obojí nadrobno nasekáme, kolečka jarní cibulky, nastrouhanou pomerančovou kůru, směs zahradních bylinek, nadrobno nakrájenou čerstvou šalvěj, strouhanku a rozpuštěné máslo. Suroviny v misce dobře promícháme.
-
2
Vepřovou kýtu s kostí podélně rozřízneme, vykostíme a vzniklý plát vepřového masa položíme tukem dolů. Na plát masa rozetřeme připravenou nádivku, zamotáme a převážeme kuchyňskou nití, aby se během pečení roláda nerozjela.
-
3
Roládu dáme na rošt většího pekáče, potřeme olejem, do povrchu masa vetřeme sůl, pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20-30 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 60-90 minut. Během pečení několikrát zkoušíme propečenost rolády, vytéká-li po píchnutí do masa čirá šťáva, je maso propečené. Vytáhneme z trouby a roládu na 15 minut zabalíme do alobalu a naporcujeme.