Slavnostní roláda z vepřové kýty

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 125 g Meruňky sušené
  • 180 g Strouhanka
  • 60 g Oříšky makadamové
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bylinky čerstvé - svazek
  • 3 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Pomerančová kůra
  • 1.5 kg Vepřová kýta
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 608 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 308 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 131.6 mg
  • Draslík 883.9 mg
  • Vláknina 5416.5 mg
  • Vitamín A 5416.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.7 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na nádivku nachystáme opláchnuté sušené meruňky a makadamové oříšky, obojí nadrobno nasekáme, kolečka jarní cibulky, nastrouhanou pomerančovou kůru, směs zahradních bylinek, nadrobno nakrájenou čerstvou šalvěj, strouhanku a rozpuštěné máslo. Suroviny v misce dobře promícháme.

  • 2

    Vepřovou kýtu s kostí podélně rozřízneme, vykostíme a vzniklý plát vepřového masa položíme tukem dolů. Na plát masa rozetřeme připravenou nádivku, zamotáme a převážeme kuchyňskou nití, aby se během pečení roláda nerozjela.

  • 3

    Roládu dáme na rošt většího pekáče, potřeme olejem, do povrchu masa vetřeme sůl, pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20-30 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 60-90 minut. Během pečení několikrát zkoušíme propečenost rolády, vytéká-li po píchnutí do masa čirá šťáva, je maso propečené. Vytáhneme z trouby a roládu na 15 minut zabalíme do alobalu a naporcujeme.

Komentáře k receptu