Placky z kynutého těsta s masovou náplní
Suroviny
- 5 g Cukr krupice
- 30 g Droždí
- 10 g Tuk rostlinný
- 300 g Hovězí maso mleté
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 3 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Paprika zelená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Petržel - nať
- 0.3 l Voda pitná
- 0.5 dl Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 155 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 2 g
- Sodík 107 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 11.6 mg
- Draslík 196.2 mg
- Vláknina 1454.2 mg
- Vitamín A 1454.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme těsto. Necelou polovinu mouky smícháme v míse se solí, ve středu uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, k němu přidáme cukr a vlažnou vodu a vypracujeme řídké těsto. Lehce posypeme muukou a dáme na teplé místo kynout. Když se na povrchu začnou dělat zřetelné trhliny, přidáme zbývající mouku a vypracujeme tužší těsto. To opět necháme kynout. Během doby kynutí si připravíme náplň.
-
2
Oloupeme cibuli a najemno ji nastrouháme, rajčata omyjeme a nakrájíme na velmi malé kousky. Papriky omyjeme, podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme na malé kouky. Omytou petrželovou nať nasekáme najemno.
-
3
V misce pak cibuli, rajčata, papriky a petrželku smícháme s mletým hovězím masem, podle chuti přidáme citronovou šťávu, ocet a kečup, opepříme a osolíme.
-
4
Z vykynutého těsta uděláme 16 kuliček a ty rozválíme na placky. Na každou dáme do středu náplň, okraje těsta zvedneme tak, aby placky vypadaly jako koláče a kraje potřeme žloutkem.
-
5
Placky dáme na vymaštěný plech a pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 10 až 15 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu.
-
6
Podáváme teplé.