Toasty s karamelizovanou zeleninou
Suroviny
- 300 g Šalotka
- 12 krajíc Bageta
- 125 ml Víno bílé
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Rajčata soudková
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 polévková lžíce Cukr třtinový
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 144 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 4 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 878.5 mg
- Vláknina 5678.7 mg
- Vitamín A 5678.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.7 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme je a pokrájíme na kousky.
-
2
Šalotku a česnek oloupeme, šalotku krájíme na silnější plátky, česnek na jemno, chilli papričku zbavenou semen rozsekáme nadrobno. Petrželovou nať opláchneme, osušíme a nakrájíme.
-
3
Ve wok pánvi rozehřejeme olej, orestujeme šalotku, česnek a chilli, přibližně po 2 minutách přidáme cukr a sójovou omáčku. Za stálého míchání restujeme 3 - 4 minuty, dokud šalotka rovnoměrně nezhnědne.
-
4
Přilijeme víno s octem, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu. Zvolna vaříme na mírném ohni přibližně 8 minut. Tekutina zhoustne a získá lesklý vzhled. Vložíme chřest, přikryjeme poklicí a za občasného míchání vaříme 4 - 5 minut, dokud nezměkne.
-
5
Nakonec přidáme nakrájená rajčata a citrónovou šťávu, zamícháme a povaříme ještě 2 minuty. Pod grilem, předehřátým na vysokou teplotu, z obou stran opečeme plátky francouzské bagety.
-
6
Na hotové toasty navršíme zeleninovou směs a podáváme ozdobené kousky petrželky.