Jehněčí na víně s kuskusem
Suroviny
- 800 g Jehněčí maso
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 250 g Dýně
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cuketa
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 0.5 ks Skořice celá
- 3.5 dl Víno červené
- 5 dl Voda pitná
- 2.5 dl Kuskus
- 2 polévková lžíce Mandle
- 4 polévková lžíce Meruňky sušené
- 4 polévková lžíce Švestky sušené
- 3 polévková lžíce Hrušky sušené
- 0.26 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 998 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 32 g
- Sodík 458 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 111 g
- Cholesterol 160 mg
- Draslík 1401.1 mg
- Vláknina 27873.8 mg
- Vitamín A 27873.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1906 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé cukety a dýni omyjeme. Cukety a oloupanou dýni zbavíme zrníček a nakrájíme velké kostky 3 x 3 cm. Omyjeme sušené ovoce: švestky bez pecek, meruňky, hrušky. Mandle osmažíme v teflonové pánvi bez omastku dozlatova. Rozmarýn a petrželku kudrnku omyjeme a necháme okapat.
-
2
2.5 dl kuskusu dáme do mísy, zalijeme 5 dl horké vody, zakryjeme a necháme asi 10 minut nabobtnat. Tekutina by se měla do kuskusu úplně vsáknout.
-
3
Dobře očištěné a omyté jehněčí nožičky osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Ve větší zapékací míse rozpálíme olej a nožičky restujeme z každé strany dozlatova. K masu přidáme celou konzervu nakládaných rajčat, bobkový list, 0.5 ks celé skořice, nové koření, snítky rozmarýnu, vše přelijeme 2.5 dl červeného vína. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 1 hodinu na 160 °C. Poté k masu doložíme nakrájenou dýni s cuketami a sušené ovoce. Promícháme a bez poklice pečeme minimálně 30 minut. Maso musí být měkké a musí jít od kosti. Můžeme během pečení přilít 1 dl vína.
-
4
Kuskus rozdělíme na talíře, na něj položíme nožičky ozdobíme výpekem s ovocem, ozdobíme mandlemi, snítkami petrželky a podáváme.