Dušený špenát zapečený s těstovinami Fusilli
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka polohrubá
- 450 g Špenát listový čerstvý
- 250 g Těstoviny Fusilli
- 450 ml Smetana 12% (konzumní)
- 120 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 30 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 759 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 47 g
- Sodík 385 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 326.3 mg
- Draslík 711.6 mg
- Vláknina 9478.1 mg
- Vitamín A 9478.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.6 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 135.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a vaříme tzv. "na skus", zhruba 12 minut. Poté těstoviny scedíme, necháme okapat a v míse je promícháme s máslem.
-
2
Špenát očistíme, opereme, nakrájíme a ve vlastní šťávě dusíme přibližně 8 minut. Ke špenátu přidáme máslo, sůl, pepř. Vmícháme mouku, kterou jsme rozšlehali ve smetaně a za stálého míchání na mírném plameni vaříme do zhoustnutí.
-
3
Do olejem vymazaného pekáče vložíme polovinu těstovin, poklademe špenátem, přikryjeme druhou polovinou těstovin. Směs přelijeme smetanou s rozšlehanými vejci a v předehřáté troubě pečeme, až těstoviny zezlátnou, zhruba 40 minut.