Špenátové lasagne s grilovanou cuketou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Sýr Parmezán
- 500 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 160 g Lasagnové plátky špenátové
- 150 g Mozzarella
- 600 ml Mléko polotučné
- 0.5 ks Cibule
- 4 ks Cuketa
- 2 ks Lilek
- 1 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 12 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový květ
- 1.5 l Voda pitná
- 0.28 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 28 g
- Sodík 503 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 39.4 mg
- Draslík 632.1 mg
- Vláknina 22660.1 mg
- Vitamín A 22660.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve troubu předehřejeme na 200 stupňů. Zapékací mísu a grilovací pánev vytřeme olejem, na grilovací pánvi opečeme na plátky nakrájené lilky, poté je přeneseme je na savý ubrousek. V jiné pánvi na másle opečeme nadrobno nakrájený česnek, na plátky pokrájené cukety, nadrobno rozkrájenou patrželku a majoránku. Cukety opět osušíme na savém ubrousku. Do zapékací mísy vrstvíme postupně lilky, cukety, nastrouhanou Mozzarellu, rajčata a špenátové lasagnové plátky. Každou vrstvu osolíme a opepříme. Nakonec nalijeme bešamelovou omáčku, posypeme nastrouhaným Parmezánem a pečeme 35 minut v troubě.
-
2
Bešamelová omáčka s cibulí:
-
3
Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme, přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a vše minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko, takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.