Telecí řízky na víně s šalvějí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Kukuřičná krupice T 600
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 600 g Telecí kotlety
  • 500 ml Vývar drůbeží
  • 80 ml Víno bílé
  • 2 kávová lžička Olej olivový
  • 3 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Balsamico ocet
  • 3 ks Rajčata
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 hrst Šalvěj čerstvá
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 419 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 394 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 84 mg
  • Draslík 458.7 mg
  • Vláknina 4992 mg
  • Vitamín A 4992 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata omyjeme a nakrájíma na silnější plátky, omytou petrželovou nať jemně nasekáme. V hrnci přivedeme k varu kuřecí vývar, potom postupně přidáváme kukuřičnou krupici a na mírném ohni vaříme 8 - 10 minut, dokud se kaše nezačne oddělovat od stran hrnce. Zakryjeme pokličkou, aby směs nevychladla.

  • 2

    Telecí řízky obalíme jen v mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo, dáme do ní řízky, pečeme z obou stran, dokud nemají zlatavou barvu. Pak je z pánve vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby zůstaly teplé.

  • 3

    Do pánve přilijeme víno, při stálém míchání přivedeme k varu a když se třetina až polovina vyvaří, přidáme citronovou šťávu a vaříme dalších 3 - 5 minut. Pak do pánve k vínu vložíme zpět řízky, přidáme nasekanou petrželovou nať a ještě krátce při míchání provaříme.

  • 4

    Lístky šalvěje zprudla osmahneme na malé pánvičce. Maso dáme na talíř, na něj osmahnuté lístky šalvěje, přidáme kukuřičnou kaši a plátky rajčat, lehce zakápnuté octem a dochucené solí a pepřem.

Komentáře k receptu