Telecí řízky na víně s šalvějí
Suroviny
- 100 g Kukuřičná krupice T 600
- 20 g Máslo čerstvé
- 600 g Telecí kotlety
- 500 ml Vývar drůbeží
- 80 ml Víno bílé
- 2 kávová lžička Olej olivový
- 3 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Balsamico ocet
- 3 ks Rajčata
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 hrst Šalvěj čerstvá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 419 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 10 g
- Sodík 394 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 84 mg
- Draslík 458.7 mg
- Vláknina 4992 mg
- Vitamín A 4992 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata omyjeme a nakrájíma na silnější plátky, omytou petrželovou nať jemně nasekáme. V hrnci přivedeme k varu kuřecí vývar, potom postupně přidáváme kukuřičnou krupici a na mírném ohni vaříme 8 - 10 minut, dokud se kaše nezačne oddělovat od stran hrnce. Zakryjeme pokličkou, aby směs nevychladla.
-
2
Telecí řízky obalíme jen v mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo, dáme do ní řízky, pečeme z obou stran, dokud nemají zlatavou barvu. Pak je z pánve vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby zůstaly teplé.
-
3
Do pánve přilijeme víno, při stálém míchání přivedeme k varu a když se třetina až polovina vyvaří, přidáme citronovou šťávu a vaříme dalších 3 - 5 minut. Pak do pánve k vínu vložíme zpět řízky, přidáme nasekanou petrželovou nať a ještě krátce při míchání provaříme.
-
4
Lístky šalvěje zprudla osmahneme na malé pánvičce. Maso dáme na talíř, na něj osmahnuté lístky šalvěje, přidáme kukuřičnou kaši a plátky rajčat, lehce zakápnuté octem a dochucené solí a pepřem.