Telecí nožičky „osso buco“
Suroviny
- 125 ml Víno bílé
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 4 ks Rajčata soudková
- 1 stroužek Česnek
- 1 dl Voda pitná
- 1 kg Telecí nožičky
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 458 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 99 g
- Sodík 621 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 187.5 mg
- Draslík 1940 mg
- Vláknina 11880.2 mg
- Vitamín A 11880.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.9 mg
- Vitamín E 4.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek prolisujeme, cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bazalku a petrželku nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kostičky.
-
2
Telecí nožičky po stranách nařízneme, aby se maso nevyboulilo. Smícháme mouku se solí, nožičky v ní obalíme, zprudka opečeme ze všech stran v hluboké pánvi s rozpáleným olejem. Po 2 - 3 minutách nožičky vyjmeme a uchováme v teple.
-
3
Do pánve teď dáme česnek, cibuli, mrkev a řapíkatý celer a restujeme 5 - 8 minut, dokud zelenina nezměkne. Zalijeme vínem, které necháme odpařit. Pak do pánve vrátíme opečené nožičky, přidáme nakrájená rajčata a rajský protlak, přilijeme vývar, přivedeme k varu. Okořeníme nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme.
-
4
Zmírníme oheň, přikryjeme pokličkou a dusíme 1 - 1,5 hodiny, až maso začne odpadávat od kostí.