Grilované jehněčí kolena se smetanovými bramborami
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 200 g Sýr Parmezán
- 50 g Oříšky piniové
- 20 ml Olej olivový
- 210 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 4 ks Jehněčí koleno
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 4 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 53 g
- Sodík 1010 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 92.5 mg
- Draslík 689.2 mg
- Vláknina 7774.4 mg
- Vitamín A 7774.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, česnek oloupeme, nasekáme nadrobno. Nastrouháme Parmezán a tvrdý ovčí sýr (Pecorino).
-
2
Do zapékací misky, vymaštěné olejem, naskládáme plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, opepříme, posypeme strouhaným muškátovým oříškem a poklademe sekaným česnekem. Na brambory spotřebujeme jen 1 stroužek.
-
3
Smícháme 4 lžíce Parmezánu s moukou a smetanou, směs nalijeme na brambory. Posypeme 2 lžícemi Parmezánu a dáme péci na 45 minut do trouby, předehřáté na 180 °C.
-
4
Opranou a osušenou mátu a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Sýr Pecorino a zbylý Parmezán smícháme s nasekanými bylinkami, dvěma stroužky rozsekaného česneku a praženými piniovými oříšky, osolíme, opepříme, rozmixujeme. Během mixování po kapkách přiléváme olivový olej.
-
5
Jehněčí kolena vykostíme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme grilovat z obou stran na 5 - 10 minut, dokud nejsou propečená podle našich představ.
-
6
Na nahřáté talíře položíme smetanové brambory, které poklademe jehněčím masem, nakrájeným na plátky. Na maso vložíme lžíci pesta.