Kuřecí řízky s brandy a zakysanou smetanou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 482 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 131 g
- Sodík 315 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 124.8 mg
- Draslík 568.8 mg
- Vláknina 248.2 mg
- Vitamín A 248.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z kuřecích prsou nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do porcelánové nebo kameninová misky. Dobře je k sobě přitlačíme, přikryjeme poklicí a dáme do ledničky marinovat minimálně na 1 hodinu.
-
2
Nadrobno nasekáme tymián (několik větviček si ponecháme na ozdobu).
-
3
Ve velkém rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme kuřecí řízky, posypeme tymiánem a zalijeme marinádou.
-
4
Restujeme, dokud kuře nezíská ze všech stran zlatavou barvu. Řízky během restování několikrát obrátíme.
-
5
Přidáme hrozinky, víno a za občasného míchání na mírném ohni dusíme 35-40 minut, dokud kuře není dostatečně měkké.
-
6
Zakysanou smetanu rozmícháme s koňakem, nalijeme ji na kuře a ještě chvíli zahříváme. Již nevaříme.
-
7
Ozdobíme větvičkami tymiánu, podáváme s rýží a zeleninovým salátem.