Brokolice a květák zepečený se sýrem
Suroviny
- 300 g Brokolice
- 300 g Květák
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Sýr Čedar
- 400 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Hořčice
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 733 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 53 g
- Sodík 882 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 153.3 mg
- Draslík 584.9 mg
- Vláknina 8097.8 mg
- Vitamín A 8097.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 103.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brokolici a květák řádně omyjeme ve studené vodě, rozebereme na růžičky, dáme do misky, která je určená do mikrovlnné trouby, přidáme 2 lžíce vody, přikryjeme fólií a ohříváme 4 minuty v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon. Uvařenou zeleninu scedíme a odložíme stranou.
-
2
Rozpuštěné máslo smícháme s moukou a stáhneme z ohně. Za stálého míchání přiléváme mléko, vrátíme zpět na oheň, přidáme dijonskou hořčici, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř a polovinu nastrouhaného sýru, mícháme do zhoustnutí omáčky. Omáčkou zalijeme květák s brokolicí, zasypeme zbylým sýrem a 12-15 minut pečeme v troubě vyhřátě na 200 °C do zlatohněda.