Boršč se zelím a vepřovým masem
Suroviny
- 300 g Brambory
- 50 g Celer bulvový
- 60 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 100 g Mrkev kořen
- 300 g Vepřová plec
- 100 g Červená řepa sterilovaná
- 100 g Petržel kořen
- 300 g Zelí kysané
- 60 g Protlak rajčatový
- 70 g Sádlo vepřové škvařené
- 200 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Hřebíček
- 3 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Kmín mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.4 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 319 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 58 g
- Sodík 249 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 45.3 mg
- Draslík 502.4 mg
- Vláknina 6179.5 mg
- Vitamín A 6179.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí nakrájíme na kousky, cibuli na drobno, maso na kostky, kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nastrouháme, syrové brambory oloupeme a také nakrájíme na kostky, česnek prolisujeme, hrášek a pokrájenou červenou řepu omyjeme a necháme okapat.
-
2
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso, osmažíme, poté vmícháme nastrouhanou zeleninu, rajčatový protlak, promícháme, zalijeme vodou, vložíme brambory a vaříme 35 minut. Do polévky vmícháme zelí, koření, cukr, sůl a vaříme do měkka. Před koncem varu přidáme ocet, hrášek s řepou a česnekem, necháme ještě přejít varem a odstavíme. Do hotové polévky zamícháme kysanou smetanu.