Jehněčí s žampiony
Suroviny
- 300 g Žampiony čerstvé
- 5 g Křemenáče
- 10 ml Máslo čerstvé
- 50 ml Víno červené
- 5 ml Sůl
- 200 ml Voda pitná
- 5 ml Pepř černý mletý
- 15 ml Olej stolní
- 400 ml Vývar slepičí
- 10 ml Ocet vinný
- 5 ml Hořčice Dijonská
- 15 ml Solamyl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Chléb pšeničný (bílý)
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Česnek
- 1 ks Jehněčí kýta
- 1 ks Řeřicha
- 1 ks Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1744 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 144.3 mg
- Draslík 708 mg
- Vláknina 12815 mg
- Vitamín A 12815 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby řádně očistáme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek zbavíme slupek a nakrájíme nadrobno. Troubu si předehřejeme na 200°C. Na pánvi necháme roztát máslo a osmažíme cibulku s česnekem, dokud nezesklovatí. Nasekáme si tymián. Přidáme ho do směsi na pánvi společně s houbami.
-
2
Vše důkladně podusíme a stále mícháme, dokud houby nepustí veškerou vodu. Houby vyndáme z pánve a umístíme do misky. Chléb nakrájíme na kostičky a smícháme se žloutky, přidáme sůl a pepř a řádně smícháme společně s houbami. Vzniklou směs necháme vystydnout.
-
3
Jehněčí kýtu řádně opláchneme pod tekoucí vodou, necháme oschnout a vnitřek osolíme a opepříme. Kýtu pokryjeme houbovou směsí a pomocí provázku, či párátek vytvoříme rolku. Rolku vložíme do pekáče, zalijeme olejem a pečeme v troubě 2 hodiny. Každých patnáct minut zalijeme vínem a cca polovinou kuřecího vývaru. Sušené houby mezitím necháme ve vodě změknout.
-
4
Po dopečení kýtu vyndáme z trouby a odložíme bokem. Z pekáče slijeme šťávu do zbytku kuřecího vývaru a přivedeme jej k varu. Následně přidáme změklé houby.
-
5
Smícháme si dohromady moučku, hořčici a vodu a přilijeme ji k vývaru. Přilijeme ocet, přidáme špetku soli, pepře a na závěr zjemníme trochou másla. Kýtu naporcujeme na kolečka. Umístíme na talíř, zalijeme omáčkou a ozdobíme řeřichou. Ihned podáváme.