Zapečené lasagne s houbami
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 15 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Sýr Parmezán
- 230 g Houby čerstvé
- 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 120 g Prosciutto sušené
- 250 g Mleté kuřecí maso
- 150 ml Víno Marsala
- 400 ml Mléko polotučné
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 12 ks Pepř černý celý
- 12 ks Lasagne
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový květ
- 0.18 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 806 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 35 g
- Sodík 835 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 84.5 mg
- Draslík 601.7 mg
- Vláknina 16914.2 mg
- Vitamín A 16914.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Větší zapékací mísu vytřeme máslem. Na hluboké pánvi orestujeme na oleji prolisovaný česnek, nadrobno pokrájenou cibuli a na plátky nakrájené houby. Restujeme 8 minut. Potom vložíme mleté kuřecí maso, na kostičky nakrájené prosciutto a za občasného míchání opékáme 12 minut. Přilijeme víno, přidáme nakrájená rajčata i se šťávou, nadrobno nakrájenou bazalku, protlak a vaříme 4 minuty. Přidáme sůl, pepř, pod pokličkou vaříme na mírném ohni 15 minut. Mezitím ve větším hrnci uvaříme lasagne. Uvařené lasagne naplníme směsí, zarolujeme. Uložíme je do zapékací mísy, přilijeme bešamelovou omáčku a posypeme parmezánem. Pečeme 30 minut.
-
2
Bešamelová omáčka s cibulí:
-
3
Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše zvolna zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut, potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a vše minutu zahříváme. Následně přiléváme přecezené mléko, za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.