Zapečené makarony s řeckým jogurtem
Suroviny
- 120 g Špagety, Makarony
- 240 g Kuřecí křídla
- 80 g Celer řapíkatý
- 16 g Tymián čerstvý
- 450 g Jehněčí maso mleté
- 300 g Řecký jogurt
- 240 g Kuřecí krk
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Cibule
- 0.8 ks Cibule
- 0.8 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 0.8 ks Bobkový list
- 4 ks Pepř černý celý
- 0.4 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.6 l Voda pitná
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.01 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 989 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 131 g
- Sodík 325 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 321.6 mg
- Draslík 785.9 mg
- Vláknina 8562.9 mg
- Vitamín A 8562.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozehřejeme si troubu na 190°C. Do větší pánve si dáme rozehřát olej, do kterého potom přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a na mírném ohni opékáme 5 minut. Vložíme mleté maso a opékáme dokud nezmění byrvu. Nalijeme rajčatový protlak a přidáme mouku. Za stálého míchání zahříváme 1 minutu. Potom přilijeme 300 ml kuřecího vývaru, osolíme, opepříme a přidáme skořici. Směs přivedeme k varu, zmenšíme teplotu a pod pokličkou vaříme 25 minut. Mezitím si do velkého hrnce s osolenou vařící vodou dáme vařit těstoviny asi na 8 minut. Potom masovou směs vlijeme do zapékací mísy a navrch uložíme na kolečka nakrájená rajčata. Scedíme si těstoviny, vrátíme je zpět do hrnce a přidáme jogurt, vejce a řádně promícháme. Směs dáme na masovou směs v zapékací míse a 1 hodinu pečeme.
-
2
Vývar kuřecí [42660]:
-
3
Kuřecí křídla a krky a na menší kousky nakrájenou cibuli vložíme do hrnce a chvilku opékáme, než se maso zatáhne. Poté zalijeme vodou a pozvolna přivedeme k varu. Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev, celer, petrželku, tymián, bobkové listy, černý pepř a necháme na mírném ohni vařit přibližně 3 hodiny. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Poté, co je vývar hotový, jej přecedíme a můžeme ihned použít, nebo jej můžeme zmrazit.