Platýs se stročkovou omáčkou
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Zakysaná smetana
- 800 g Platýz - filety
- 300 g Houby stročky
- 250 ml Víno bílé
- 3 ml Sůl
- 100 ml Vývar rybí
- 3 ml Ocet vinný
- 6 ml Pepř černý celý
- 5 ml Pepř bílý
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Šalotka
- 5 ks Cibulka jarní
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 484 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 17 g
- Sodík 608 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 182.2 mg
- Draslík 1302.9 mg
- Vláknina 5865 mg
- Vitamín A 5865 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šalotku oloupeme, rozkrojíme napůl, přidáme ji do rybího vývaru, zalijeme vínem, opepříme, vývar přivedeme k varu. Bylinky opláchneme a osušíme. Polovinu nasekáme na jemno, druhou část dáme bokem.
-
2
Nasekané bylinky nasypeme do vývaru a směs povaříme cca 20 minut. Rybí filety opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, přidáme špetku soli a potřeme je octem. Dáme na 10 minut odpočinout.
-
3
Jarní cibulky řádně omyjeme a nasekáme na drobná kolčka, houby řádně očistíme a pokrájíme na tenké plátky. Zbytek bylinné směsi rozkrájíme na jemno. Rajčata zalijeme vařící vodou, po 2 minutách oloupeme slupku a zbavíme je jadérek. Dužninu krájíme na drobné kostičky.
-
4
Filety umístíme do cedníku, povaříme cca 5 minut v páře nad vývarem, poté maso odložíme bokem. Vývar scedíme a při vysoké teplotě zredukujeme na polovinu.
-
5
Jarní cibulky osmahneme na másle až nezesklovatí, na nich následně podusíme houby, dokud nepustí veškerou vodu. Zalijeme zakysanou smetanou a povaříme na mírném ohni asi 2 minuty.
-
6
Houby smícháme s rybím vývarem, řádně zamícháme, přidáme sůl i pepř podle chuti, směs zahustíme žloutkem. Filety vložíme do misek, zalijeme omáčkou a dochutíme bylinkami. Podáváme s nakrájenými rajčaty.