Lilková polévka krémová

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Lilek
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 50 g Celer bulvový
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 297 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 707 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 120 mg
  • Draslík 438.6 mg
  • Vláknina 7604 mg
  • Vitamín A 7604 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilek očistíme a nakrájíme na kostky, kořenovou zeleninu a cibuli pokrájíme na drobnější kostičky. Vše osmažíme na 50 g másla a pod poklicí dusíme doměkka. V hrnci na zbylém másle osmažíme mouku do růžova, zašleháme do ní postupně vývar, vmícháme sůl, vaříme zhruba 15 minut. Zeleninovou směs propasírujeme do vývaru, povaříme a odstavíme. Do uvařené polévky vmícháme smetanu, v níž jsme rozšlehali žloutek a podáváme.

Komentáře k receptu