Bifteky s tapenádou
Suroviny
- 800 g Hovězí svíčková
- 8 g Sůl
- 50 g Pepř zelený mletý
- 130 g Olivy černé
- 50 g Ančovičky konzervované
- 10 g Hořčice
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Zakysaná smetana
- 40 g Estragon
- 6 g Sůl
- 40 ml Kapary
- 80 ml Olej olivový
- 40 ml Citronová šťáva
- 150 ml Víno jablečné
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 780 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 41 g
- Sodík 2257 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 122.5 mg
- Draslík 1164.7 mg
- Vláknina 5790 mg
- Vitamín A 5790 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z hovězího masa nakrájíme přiměřeně silné bifteky, naklepeme, nasolíme a lehce obalíme v drceném pepři, chvíli necháme uležet. Zatím umixujeme tapenádu z černých oliv, česneku, ančoviček, hořčice, oleje a citronové šťávy.
-
2
Bifteky rozložíme na gril a grilujeme 10 minut z obou stran, průběžně otáčíme. Na pánvi osmažíme dorůžova najemno nakrájenou cibuli na másle, přidáme tapenádu, cider a necháme povařit asi 2 minuty. Nakonec vmícháme nasekaný estragon a zakysanou smetanu a ohřejeme, už nevaříme. Propečené bifteky podáváme přelité hotovou omáčkou a ozdobíme snítkou estragonu.