Jehněčí kotlety s tandoori kořením
Suroviny
- 60 g Máta
- 400 ml Jogurt bílý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 2 kávová lžička Garam masala
- 0.25 kávová lžička Šafrán
- 0.25 kávová lžička Chilli koření mleté
- 3 ks Rajčata
- 12 ks Jehněčí kotlety
- 1 ks Okurka salátová
- 1 ks Cibule červená
- 1 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Limetková šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 48 g
- Sodík 300 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 212.3 mg
- Draslík 1573.5 mg
- Vláknina 4645.5 mg
- Vitamín A 4645.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šafránové pestíky 5 minut máčíme v misce s horkou vodou.
-
2
Namočený šafrán poté smícháme s garam masalou, mletým pepřem, chilli kořením, drceným kmínem, bílým jogurtem, čerstvým nastrouhaným zázvorem, rozetřeným česnekem, citronovou šťávou a solí.
-
3
Do takto připravené marinády vložíme naklepané kotletky, otočíme je, aby se obalily marinádou a necháme marinovat 3 - 4 hodiny (nebo i přes noc).
-
4
Namarinované kotletky potom 4 - 5 minut z obou stran grilujeme v grilovací pánvi nebo na roštu. Chceme-li maso propočenější, grilujeme delší dobu.
-
5
Hotové kotletky poodáváme s mátovým jogurtem a rajčatovou salsou.
-
6
Mátový jogurt získáme smícháním 250 ml bílého jogurtu, 1 lžíce medu a 60 g jemně nasekané čerstvé máty.
-
7
Rajčatovou salsu připravíme smícháním 3 nakrájených rajčat, kostek z jedné okurky, bez semen, 1 rozkrájené červené cibule, 2 lžic citronové šťávy, 2 lžic čerstvého koriandru a 2 lžic limetkové šťávy.