Dýně vařená se zázvorem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
- Sacharidy 121 g
- Tuky 1 g
- Sodík 4 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 121 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1097.4 mg
- Vláknina 5439.8 mg
- Vitamín A 5439.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.6 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žlutou dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na menší kostičky, zázvor nastrouháme, pomeranč omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.
-
2
Dýni nasypeme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla akorát ponořená, přivedeme k varu a vaříme 30 minut doměkka. Přisypeme zázvor, pomerančovou kůru, skořici, mletý hřebíček, cayenský pepř, přilijeme vymačkanou pomerančovou šťávu, necháme projít varem, přidáme želírovací cukr a vaříme zprudka 4-5 minut do zhoustnutí.
-
3
Ještě horkou dýni buď ihned podáváme nebo nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme víčky a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu.