Salát ovocný Bristol

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 175 g Cukr krystal
  • 125 g Jahody zahradní
  • 4 ks Pomeranče
  • 4 ks Hrušky
  • 4 ks Jablka
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 463 kcal
  • Sacharidy 112 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 5 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 112 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 808.6 mg
  • Vláknina 27810 mg
  • Vitamín A 27810 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 138.9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slupku z pomeranče opatrně sloupneme a nakrájíme ji na úzké proužky. V malém množství vroucí vody ji vaříme 4 minuty, dokud nezměkne. Scedíme a uschováme vodu. Vymačkáme oloupaný pomeranč a přidáme šťávu z 1 pomeranče.

  • 2

    Pergamenový papír rozložíme na vál. Rozehřejeme v hrnci cukr, dokud se nerozpustí a potom zahříváme dál, dokud nezezlátne. Polovinu karamelu nalijeme na papír na pečení, aby ztuhl.

  • 3

    Ke zbylému karamelu přidáme pomerančovou šťávu a 1,5 dl vody z pomerančové kůry. Zahřejeme, aby se roztavil a přidáme víno. Poté odstavíme.

  • 4

    Oloupeme hrušky a jablka, zbavíme jádřinců, nakrájíme na větší kousky a dáme do karamelového sirupu. Přivedeme k varu a 4 minuty dusíme, dokud nezačnou měknout - ve středu by měly být tvrdé. Ovoce přendáme do mísy. Zbylé pomeranče oloupeme a zbavíme je blan. Oddělíme jednotlivé dílky a přidáme k ostatnímu ovoci. Jahody překrojíme na polovinu a přidáme též k ovoci.

  • 5

    Do sirupu dáme proužky pomerančové kůry a povaříme 1 minutu. Sirup nalijeme na ovoce, necháme vychladnout, roztlučeme karamel a ovoce jím posypeme.

  • 6

    Chladíme, dokud nebudeme podávat.

Komentáře k receptu