Rajčatová polévka s parmezánem
Suroviny
- 180 g Těstoviny konzumní
- 433.33 g Hovězí výřez
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Celer řapíkatý
- 133.33 g Celer řapíkatý
- 26.67 g Tymián čerstvý
- 1.33 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 3 ks Česnek
- 2.67 ks Bobkový list
- 2.67 ks Hřebíček
- 5.33 ks Pepř černý celý
- 0.67 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Chilli paprička sušená
- 1 plátek Sýr Parmezán
- 1.87 l Voda pitná
- 0.67 kg Kosti hovězí morkové
- 0.05 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1888 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 171 g
- Sodík 375 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 68.4 mg
- Draslík 648.1 mg
- Vláknina 9627 mg
- Vitamín A 9627 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého potom přidáme nadrobno nakrájený česnek, na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, nadrobno nakrájenou petrželku a 2 lžíce nadrobno nakrájené bazalky. Tuto směs osmahneme za stálého míchání asi 3 minuty. Poté do směsi dáme oloupaná, zbavená semen a na kostky nakrájená rajčata a rajčata z konzervy. Dle chuti dochutíme chilli papričkou. Takto dusíme asi 10 minut.
-
2
Poté přilijeme již připravený hovězí vývar, zamícháme a dle chuti osolíme. Na mírném ohni poté pomalu vaříme 45 minut.
-
3
Nakonec přidáme těstoviny a vaříme dalších asi 13 minut. Hotovou polévku potom na talíři dozdobíme zbylou bazalkou a nastrouhaným parmezánem.
-
4
Vývar hovězí [42661]:
-
5
Do hrnce vložme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Potom vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit.