Rybí filety z cejna s jogurtovou zálivkou
Suroviny
- 300 g Jogurt bílý
- 720 g Cejn velký
- 2 kávová lžička Garam masala
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kmín celý
- 1.5 ks Chilli paprička
- 1 ks Okurka salátová
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Kari koření
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 314 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 15 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 294.1 mg
- Vláknina 2933 mg
- Vitamín A 2933 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z cejna nebo jiné bílé ryby (čtyři porce o váze asi 180 g) zbavíme kůže. V keramické misce připravíme marinádu smícháním pálivého kari koření, garam masaly, rostlinného oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku, soli a očištěné nasekané chilli papričky (tj. bez semen). Kousky ryby marinádou obalíme, misku zakryjeme a na 2 hodiny (nejlépe přes noc) odložíme do chladničky.
-
2
Porce ryby přemístíme do zaspékací misky a 15 - 20 minut pečeme v troubě, předehřáté na 220°C. Ryba musí být propečená, ale přitom má zůstat vcelku. Podáváme se zálivkou raita.
-
3
Zálivka: nasucho v malé pánvi smažíme 2 minuty kmín, poté přimícháme oloupané tenké plátky okurky bez semen a bílý jogurt, dosolíme, dopepříme.