Zapečený humr s omáčkou Mornay
Suroviny
- 65 g Sýr Eidam cihla 45%
- 65 g Strouhanka
- 300 ml Mléko plnotučné
- 65 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Humr
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 736 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1437 mg
- Bílkoviny 79 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 426.1 mg
- Draslík 1116.5 mg
- Vláknina 1811.8 mg
- Vitamín A 1811.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 494.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Humra nejprve uvaříme a rozpůlíme. Maso vyjmeme z krunýře a nakrájíme na kousky. Krunýř odložíme stranou.
-
2
Do hrnce vlijeme mléko, přidáme bobkový list, nadrobno nakrájenou cibuli a kuličky pepře. Zvolna přivedeme k varu, odstavíme a zakryté necháme cca 10 minut odpočinout. Poté scedíme.
-
3
V pánvi rozpálíme 3 lžíce másla, vmícháme mouku a postupně přiléváme svařené mléko. Přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme smetanu, nastrouhaný sýr, ochutíme solí a pepřem. Mícháme dokud se sýr neroztaví, poté přidáme kousky humra. Vzniklou směs rozdělíme do obou polovin krunýře.
-
4
V pánvi rozpustíme zbytek másla, přisypeme strouhanku a důkladně promícháme. Posypeme jí humra a na rozpáleném grilu zapečeme dozlatova.