Zapečený humr s omáčkou Mornay

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 65 g Sýr Eidam cihla 45%
  • 65 g Strouhanka
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 65 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Humr
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 736 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 1437 mg
  • Bílkoviny 79 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 426.1 mg
  • Draslík 1116.5 mg
  • Vláknina 1811.8 mg
  • Vitamín A 1811.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 5.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 494.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Humra nejprve uvaříme a rozpůlíme. Maso vyjmeme z krunýře a nakrájíme na kousky. Krunýř odložíme stranou.

  • 2

    Do hrnce vlijeme mléko, přidáme bobkový list, nadrobno nakrájenou cibuli a kuličky pepře. Zvolna přivedeme k varu, odstavíme a zakryté necháme cca 10 minut odpočinout. Poté scedíme.

  • 3

    V pánvi rozpálíme 3 lžíce másla, vmícháme mouku a postupně přiléváme svařené mléko. Přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme smetanu, nastrouhaný sýr, ochutíme solí a pepřem. Mícháme dokud se sýr neroztaví, poté přidáme kousky humra. Vzniklou směs rozdělíme do obou polovin krunýře.

  • 4

    V pánvi rozpustíme zbytek másla, přisypeme strouhanku a důkladně promícháme. Posypeme jí humra a na rozpáleném grilu zapečeme dozlatova.

Komentáře k receptu