Žralok grilovaný se zeleninou a pomerančovou vinaigrette
Suroviny
- 250 ml Pomerančová šťáva
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 1 kávová lžička Hořčice v prášku
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 3 ks Cuketa
- 2 ks Paprika červená
- 1 ks Čekanka
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 kg Brambory
- 1 kg Žralok
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 364 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 11 g
- Sodík 151 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 85 mg
- Draslík 1140.3 mg
- Vláknina 10401.1 mg
- Vitamín A 10401.1 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žraločí steaky nakrájíme na kostky o hraně cca 2,5 cm. Papriky propíchneme nožem a položíme na gril rozpálený na nejvyšší teplotu. Grilujeme cca 12 minut do zhnědnutí slupky. Poté necháme vychladnout v mikrotenovém sáčku a oloupeme.
-
2
Na omáčku smícháme olej, sójovou omáčku, strouhaný zázvor, nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z pomeranče, vinný ocet, pepř a sušenou hořčici.
-
3
Na špízové jehly napícháme omyté a rozpůlené brambory a potřeme omáčkou. Vložíme na gril do střední úrovně a pečeme 25-30 minut. Mezitím občas otočíme. Přidáme na proužky nakrájenou cuketu a opékáme dalších 8-10 minut. Průběžně potíráme omáčkou.
-
4
Na gril vložíme kousky masa, které rovněž potřeme omáčkou, a pečeme z každé strany cca 6 minut. Přidáme rozpůlenou čekanku, potřenou omáčkou, a grilujeme 4-5 minut.
-
5
Zbytek omáčky vlijeme do pánve a za stálého míchání přivedeme k varu. Všechnu zeleninu i maso rozdělíme na vyhřáté talíře, přelijeme omáčkou a ihned podáváme.