Krevetový zeleninový salát
Suroviny
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 4 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 3 ks Mrkev kořen
- 12 ks Krevety tygří - loupané
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 dl Citronová šťáva
- 4.09 polévková lžíce Olej olivový
- 5 polévková lžíce Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4537 kcal
- Sacharidy 226 g
- Tuky 651 g
- Sodík 4727 mg
- Bílkoviny 1386 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 6300.3 mg
- Draslík 519.6 mg
- Vláknina 22659 mg
- Vitamín A 22659 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev omyjeme a oškrábeme. Omytou cuketu rozpůlíme na délku. Celerové řapíky omyjeme, cibuli očistíme od slupky. Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Oloupaný česnek nakrájíme na velmi tenké lupínky.
-
2
Na mírně rozehřáté pánvi zkaramelizujeme moučkový cukr, pak vložíme mrkev, celer a česnek a přidáme lžíci olivového oleje. Vše osolíme a opepříme, necháme zesklovatět. Pak přimícháme plátky cukety a chvíli dusíme. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme cibuli a necháme ještě krátce dusit.
-
3
Zeleninu vyndáme z pánve, promícháme s citronovou šťávou a 3 lžícemi olivového oleje a marinujeme.
-
4
Na rozehřátý olej v pánvi dáme osolené a opepřené krevety, pečeme je při mírné teplotě asi 3 minuty po každé straně a na závěr přimícháme jemně nasekanou petrželku.
-
5
Zeleninový salát v míse nebo na talířích opečenými krevetami obložíme.