Dort z lískových oříšků

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 250 g Ořechy lískové
  • 250 g Ořechy lískové
  • 250 g Cukr moučkový
  • 100 g Čokoláda hořká
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Pudinkový prášek - čokoládový
  • 6 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 567 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 42 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 128.9 mg
  • Draslík 262 mg
  • Vláknina 6404.8 mg
  • Vitamín A 6404.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 4.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kousky rozlámeme čokoládu do malého hrnku. Ten vložíme do větší nádoby s vodou. Ve vodní lázni rozpouštíme a stále mícháme. Do misky vložíme máslo a kuchyňským robotem ušleháme do pěny. Do vzniklé máslové pěny vlijeme rozpuštěnou čokoládu a smícháme dohladka. Přidáváme postupně po lžících moučkový cukr a tři celá vejce a tři žloutky a zašleháváme. Tři bílky zatím odložíme stranou. Do mísy vsypeme mouku, přidáme k ní prášek do pečiva a nastrouhané ořechy. Smícháme a potom postupně přidáváme do čokoládové hmoty a zašleháváme dohladka. Z odložených tří bílků ušleháme tuhý sníh, opatrně a postupně ho vmícháváme do čokoládového těsta.

  • 2

    Připravíme dortovou formu o průměru 28 centimetrů, vymažeme ji tukem a vysypeme moukou. Vlijeme do ní těsto. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme asi 10 minut. Vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Pod studenou vodou zchladíme nůž a rozkrojíme dort podélně na tři kulaté pláty.

  • 3

    Vyrobíme náplň do dortu. Lískové ořechy vysypeme na připravený plech. Předehřejeme troubu na 200 °C a asi 8-10 minut je pražíme, až začnou praskat jejich hnědé slupky. Vytáhneme z trouby, popraskané slupky odstraníme drolením a část lískových ořechů odložíme stranou na později. Zbylé ořechy umeleme.

  • 4

    Pudink uvaříme podle návodu uvedeného na obalu, ale nedáváme do něj cukr. Necháme zchladnout a při chladnutí hotový pudink občas zamícháme. Do misky připravíme změklé máslo, utřeme ho do pěny a přidáme k němu cukr. Vyšlehanou máslovou hmotu postupně vmícháváme do pudinku a třeme dohladka.

  • 5

    Přibližně čtvrtinu krému odložíme do cukrářského sáčku. Do zbytku krému pak vmícháme umleté ořechy, náplní namažeme tři kulaté pláty, které budou tvořit korpus dortu, a seskládáme je na sebe. Cukrářským sáčkem ozdobíme vrchní část dortu a přidáme na ozdobu i celé lískové ořechy, které jsme nechali stranou.

Komentáře k receptu