Kořeněný mrkvový koláč s polevou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 170 g Ořechy vlašské
- 120 g Cukr krupice
- 350 g Mouka polohrubá
- 100 g Cukr moučkový
- 160 g Žervé
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 0.5 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 940 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 144 g
- Sodík 82 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 126.9 mg
- Draslík 342 mg
- Vláknina 12701.9 mg
- Vitamín A 12701.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme, vlašské ořechy umeleme, pomerančovou kůru nastrouháme.
-
2
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme mouku s kypřícím práškem, koření, sůl, mrkev a vejce. Umícháme hladké těsto, do kterého zamícháme ořechy. Těstem naplníme dortovou formu, kterou jsme vymazali a vysypali. V předehřáté troubě pečeme asi 60 minut. Upečený koláč vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Poté koláč potřeme polevou a podáváme.
-
3
Polevu připravíme našleháním sýru s cukrem, rumem a pomerančovou kůrou.