Domácí rodinné duo houstičky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 200 ml Voda pitná
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 589 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 202 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 93 g
  • Cholesterol 110.6 mg
  • Draslík 167 mg
  • Vláknina 10729.5 mg
  • Vitamín A 10729.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažného mléka, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlažným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutek, s horkou vodou, lžící rozpuštěného másla a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek a ten v míse, přikrytý ubrouskem, necháme kynout alespoň hodinu.

  • 3

    Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky, jejichž počet musí být sudý, vytvarujeme malé kuličky, rozložíme je na válu, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 20 minut. Poté polovinu houstiček potřeme máslem, na ně přitiskneme druhou polovinu houstiček, stlačímeme je pomoučenou špachtlí a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Duo houstičky klademe velmi blízko vedle sebe, boky houstiček potřeme zbylým rozpuštěným máslem a přitiskneme je k sobě. Pod utěrkou je necháme kynout ještě 15 minut. Poté je pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, až zezlátnou. Upečené houstičky potřeme máslem, necháme vychladnout a podáváme na míse. Každý si potom houstičky ulamuje .

Komentáře k receptu