Jemný žemlový knedlík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 381 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 17 g
- Sodík 547 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 169.2 mg
- Draslík 66.3 mg
- Vláknina 201.6 mg
- Vitamín A 201.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 632.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle pokrájíme na kostičky, poté je rozdělíme přibližně na polovinu. Jednu část dáme je do mísy, zalijeme vlažným mlékem a když se rozmočí, rozmixujeme je na kaši.
-
2
V misce utřeme máslo se solí a 3 žloutky. Omyjeme petrželku a pokrájíme ji nadrobno. Máslo se žloutky přidáme k rozmixovaným žemlím, přisypeme petrželku a druhou část nakrájených žemlí. Směs promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do těsta, z něhož vytvarujeme váleček, který položíme na bílý ubrousek. Zabalíme a na koncích svážeme ubrousek provázkem tak, abychom ho mohli zavěsit na dlouhou vařečku, kterou položíme přes hrnec. Nezavazujeme ho těsně na koncích, ale minimálně 2 cm od těsta, aby mohlo při vaření zvětšit svůj objem.
-
3
Ubrousek s knedlíkem ponoříme do vroucí osolené vody. Vaříme ho 15 minut, vařečku opatrně vyvlékneme, knedlík obrátíme a pod pokličkou ho vaříme dalších 15 minut. Zapíchneme do něj špejli a zjistíme, jestli je uvnitř uvařený. Pokud se na špejli ještě lepí těsto, vaříme dalších 5-10 minut.
-
4
Uvařený knedlík rozbalíme, rozkrojíme v polovině a plátky nakrájíme režnou nití nebo strunovým kráječem. Podáváme je horké.