Rumovo-mandlový čokoládový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 250 g Mandle
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 160 g Mouka polohrubá
  • 125 g Cukr moučkový
  • 115 g Čokoláda na vaření
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Kokosová smetana
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
  • 1 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • 1 polévková lžíce Olej stolní
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 385 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 98.8 mg
  • Draslík 221.6 mg
  • Vláknina 5629.3 mg
  • Vitamín A 5629.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky rozklepneme vejce a přilijeme k nim dvě lžíce rumu. Kuchyňským šlehačem je ušleháme do pěny. Moučkový cukr smícháme s vanilkovým a přidáme je do ušlehané vaječné pěny. Znovu šleháme ještě asi dvě minuty. Do misky vsypeme mouku, přidáme prášek do pečiva a kakaový prášek. Promísíme, odebereme polovinu mouky a vmícháme ji do vaječné hmoty. Pak vsypeme i zbylou mouku a přidáme také mandle, 32 mandlí si předtím oddělíme na ozdobu hotového dortu.

  • 2

    Připravíme si dortovou formu o průměru 28 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní připravené těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dort vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Pak korpus vyjmeme z trouby, vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Dvakrát ho vodorovně rozřízneme nožem, zchlazeným ve studené vodě.

  • 3

    Připravíme si krém. K pudinkovému prášku přidáme cukr, zalijeme mlékem a vaříme. Mícháme a necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo, kuchyňským robotem ho ušleháme do pěny a vlijeme k němu uvařený pudink. Krémem pomažeme dva díly dortového korpusu a naskládáme je na sebe, vrchní, třetí díl, necháme bez krému. Tři lžíce krému vložíme do cukrářského sáčku s hubičkou. Vrchní část dortu pomažeme meruňkovou marmeládou a uložíme ho na 30 minut do chladničky.

  • 4

    Mezitím si připravíme polevu. Do menšího hrnku rozlámeme čokoládu, přidáme k ní kokosovou smetanu a olej. Vložíme do větší nádoby s vodou a ve vodní lázni necháme rozpouštět. Pak hotovou polevou potřeme vychladlý dort. Krémem z cukrářského sáčku naneseme na dort spirálu a poklademe na něj pro ozdobu 32 upražených mandlí, které jsme si nechali stranou. Opět dort uložíme na 30 minut do chladničky.

Komentáře k receptu