Velikonoční šišky s rumovými hrozinkami
Suroviny
- 40 g Droždí
- 70 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka polohrubá
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 ks Cukr vanilka
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 1.1 dl Rum
- 4 dl Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 65 g
- Sodík 220 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 291.3 mg
- Draslík 189.4 mg
- Vláknina 2784.8 mg
- Vitamín A 2784.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 21.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté zlaté hrozinky dáme do misky a zalijeme je 1 dl rumu, po 60 minutách je scedíme, rum zachytíme a hrozinky necháme okapat.
-
2
Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem (4 lžíce) a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, přidáme 2 lžíce rumu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
-
3
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 1 cm a polovinu posypeme hrozinkami. Poté druhou polovinu těsta přehneme přes tu první a rádýlkem nakrájíme obdélníky přibližně 8x4 cm. Z obdélníků vytvarujeme "šišky". Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.
-
4
Vykynuté "šišky" opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, přibližně 3 cm. Jednu stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. "Šišky" musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.
-
5
Usmažené "šišky" opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje, potom je posypeme vanilkovým cukrem a servírujeme.