Těstoviny zapečené s párky a hořčicí
Suroviny
- 450 g Párky jemné
- 500 g Těstoviny penne
- 75 g Máslo nízkokalorické
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 g Sýr Gruyére
- 40 g Sýr Parmezán
- 450 ml Mléko plnotučné
- 2 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 0.01 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1170 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 61 g
- Sodík 313 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 41.1 mg
- Draslík 57.3 mg
- Vláknina 9592.5 mg
- Vitamín A 9592.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 711.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si nasekáme čerstvý rozmarýn, šalvěj a stroužky česneku a na 1 minutu dáme osmažit na rozpálený olivový olej. Potom přidáme nakrájené oloupané vepřové párky a smažíme dalších 10 minut, občas promícháme, přilejeme suché bílé víno a 2-3 minuty vaříme, trochu vína necháme vyvařit.
-
2
Těstoviny ve tvaru mušlí uvaříme ve velkém množství vody, ne zcela doměkka, ale aby už nebyly tvrdé. Vodu z těstovin slijeme a přimícháme osmažené párky. Misku na zapékání (20x30 cm) vymažene 1 lžící másla, vysypeme 1,5 lžící strouhanky, vložíme těstoviny s párky a zalijeme bešamelovou omáčkou, posypeme zbytkem strouhanky a lupínky másla a v předehřáté troubě na 200°C zapékáme 15 minut. Aby povrch zhnědl, dáme zapékací misku na 3-4 minuty na rozpálený gril a grilujeme.
-
3
Bešamelová omáčka - na mírném ohni z nesoleného másla a hladké mouky připravíme jíšku bez hrudek, odstavíme z ohně, přilijeme plnotučné mléko, stále mícháme, vrátíme zpět na oheň a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty, dokud nepřejde varem. Potom přimícháme čerstvě nastrouhaný parmezán a sýr gruyère, dijonskou hořčici, špetku soli a kajenského pepře.