Slovácký velikonoční mazanec
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 60 g Droždí
- 250 g Cukr moučkový
- 300 g Máslo čerstvé
- 100 g Hrozinky
- 100 g Mandle
- 60 g Ořechy vlašské
- 1 kávová lžička Cukr vanilka
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 dl Mléko plnotučné
- 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2.5 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1376 kcal
- Sacharidy 182 g
- Tuky 131 g
- Sodík 287 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 236.4 mg
- Draslík 410 mg
- Vláknina 17266.6 mg
- Vitamín A 17266.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 432.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
-
2
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
-
3
Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)
-
4
Vychladlé mazance posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme na slavností míse.