Chřestový salát se žampiony
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
- 200 g Žampiony čerstvé
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 hrst Řeřicha
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Ocet malinový
- 6 polévková lžíce Ořechový olej
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 236 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 21 g
- Sodík 78 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 494.7 mg
- Vláknina 6681.3 mg
- Vitamín A 6681.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest oloupeme od hlavičky dolů, konce odkrojíme. Do vařící osolené vody přidáme máslo a cukr, vložíme chřest a 20 minut necháme vařit. Uvařený chřest pak necháme vychladnout a nakrájíme jej na přibližně 4 až 5 centimetrů dlouhé kousky.
-
2
Navhčenou utěrkou otřeme žampiony, nakrájíme je na tenké plátky a v míse promícháme s citronovou šťávou.
-
3
Připravíme octovou zálivku - rozmícháme malinový ocet, koriandr a pepř, metlou pak postupně přišleháváme olej.
-
4
Okapané žampiony smícháme s nakrájeným chřestem a zálivkou. Salát v servírovací misce nakonec ještě posypeme opláchnutou řeřichou.