Rizoto se žampiony, tykví a šunkou
Suroviny
- 400 g Rýže loupaná
- 100 g Sýr Parmezán
- 120 g Tykev
- 20 g Petržel - nať
- 200 g Žampiony čerstvé
- 100 g Šunka od kosti
- 125 ml Víno bílé
- 0.02 kávová lžička Olej olivový extra panenský
- 1 ks Pórek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.25 l Vývar drůbeží
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 985 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1735 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 30.5 mg
- Draslík 643.6 mg
- Vláknina 11254.8 mg
- Vitamín A 11254.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tykev nakrájíme na kousky, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme a na 25-30 minut dáme do předehřáté trouby na 230°C. Pečeme doměkka.
-
2
V pánvi se silným dnem, nejlépe teflonové, zahřejeme olej, přisypeme kolečka pórku, prolisovaný česnek, kostičky šunky od kosti (3% tuku) a 2 minuty smažíme. Pak přilijeme bílé víno, přidáme nasekaný čerstvý tymián, kostičky žampionů, zamícháme a 4 minuty vaříme. Vmícháme krátkozrnnou bílou rýži a upečenou tykev, zalijeme drůbežím vývarem. Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a v předehřáté troubě (na 200°C), pečeme 25 minut, do změknutí rýže. Přidáme nasekanou petrželovou nať a okořeníme. Před podáváním posypeme strouhaným parmazánem.