Rizoto se žampiony, tykví a šunkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Rýže loupaná
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 120 g Tykev
  • 20 g Petržel - nať
  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Šunka od kosti
  • 125 ml Víno bílé
  • 0.02 kávová lžička Olej olivový extra panenský
  • 1 ks Pórek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.25 l Vývar drůbeží
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 985 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 1735 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 103 g
  • Cholesterol 30.5 mg
  • Draslík 643.6 mg
  • Vláknina 11254.8 mg
  • Vitamín A 11254.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tykev nakrájíme na kousky, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme a na 25-30 minut dáme do předehřáté trouby na 230°C. Pečeme doměkka.

  • 2

    V pánvi se silným dnem, nejlépe teflonové, zahřejeme olej, přisypeme kolečka pórku, prolisovaný česnek, kostičky šunky od kosti (3% tuku) a 2 minuty smažíme. Pak přilijeme bílé víno, přidáme nasekaný čerstvý tymián, kostičky žampionů, zamícháme a 4 minuty vaříme. Vmícháme krátkozrnnou bílou rýži a upečenou tykev, zalijeme drůbežím vývarem. Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a v předehřáté troubě (na 200°C), pečeme 25 minut, do změknutí rýže. Přidáme nasekanou petrželovou nať a okořeníme. Před podáváním posypeme strouhaným parmazánem.

Komentáře k receptu