Hlaváč - bramborový knedlík se slaninou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 689 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 54 g
- Sodík 870 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 790.4 mg
- Draslík 379.8 mg
- Vláknina 5207.6 mg
- Vitamín A 5207.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si omyjeme a uvaříme v 5 dl vody brambory ve slupce. Vaříme je asi 20 minut, pak je scedíme. Druhý den je oloupeme a nastrouháme do mísy. Do druhé misky si nakrájíme na kostičky rohlíky, zalijeme je mlékem a když jsou nasáklé, přidáme je k bramborům. Přidáme utřené žloutky s máslem, muškátový oříšek, sůl, nové koření a uhněteme polotuhé těsto. Na vále vytvarujeme knedlík, zabalíme ho do čistého bílého plátna a konce zavážeme.
-
2
Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Knedlík opatrně vložíme do vařící vody. Vaříme ho při mírnější teplotě 30-35 minut.
-
3
Mezitím si nakrájíme uzenou slaninu a klobásu na kostičky. Společně je v pánvi vysmažíme dozlatova.
-
4
Uvařený knedlík "hlaváč" vyjmeme z vody a nakrájíme na plátky. Porce polijeme škvarky ze slaniny s klobásou a podáváme.